Historien om Skagen Bio

Den første biograf i Skagen blev ”skabt” af tømrermester Karsten Pedersen (Tolne 1860 – Skagen 1930), han karakteriseres som en sand visionær, hvad angår byggeri, turisme, handel og behovet for en biograf i Skagen.
Karsten Pedersen var bygmester bag det i 1960erne nedrevne Karstens Hotel, opført i forbindelse med det tidligere Højskolehjem. I denne forbindelse lod tømrermesteren ligeledes i 1908 opføre en biograf, nemlig Skagen Biografteater.
Biografen var en anselig størrelse i forhold til indbyggerantallet i Skagen dengang. Biografsalen kunne således rumme 200 biografgæster eller hvad der svarede til 1/10 af Skagens indbyggere. De gode pladsforhold gik da heller ikke datidens anmeldere forbi. Biografen: ”Der sagde sparto til alle tidens biografer med hensyn til størrelse og indretning”.
Karsten Pedersen havde i forbindelse med udsmykningen entreret med malermester Chresten Pedersen, der i tidens stil dekorerede biografen med freskoer, hvis motiver var inspireret af den italienske renæssance.
I 1918 blev biografen, i forbindelse med et ejerskifte af Karstens Hotel, flyttet til Thorkil Skarpæs Gård. Men det er en hel anden historie.
Det er vigtigt at slå fast, at uden Biografforeningens utrættelige kamp og vedholdende arbejde ville vi ikke i dag have haft en færdig biografsal her på Kappelborg i Skagen.
Det er Foreningen Skagen Bio der driver Skagen Bio idag. Vi er stolte over at kunne bygge videre på en tradition der spænder fra 1908 til 1992, hvor den daværende biograf i Skagen desværre til sidst måtte lukke.